Arrangementet «200 år – Har Grimstad endret seg?» for å fremsnakke kvinnenes plass i næringsliv og politikk gikk over tre dager, 15. september til 17. september. Se omtale i Grimstad Adressetidene 03.09.2016 og 20.09.2016.
"Kvinner i lokalhistorien". Gjennom Trond Audun Bergs foredrag ble vi kjent med kvinner som har vært aktive i Grimstad gjennom byens historie uten at de har fått særlig plass i historiebøkene. Der hører man kun om menns bragder, kvinnene skulle jobbe innendørs. Elise Welhaven Gunnerson (avbildet) var prestefrue og en meget aktiv forkjemper for kvinners stemmerett.
«Mann deg opp kvinne!» av Benja Stig Fagerland, prisbelønt internasjonal foredragsholder og medforfatter av boken SHEconomy. Der beskrives kvinners økende makt og innflytelse i arbeidslivet og i økonomien og hvordan det er god business å investere i kvinnene som forbrukere, medarbeidere og ledere. Mennene er fremdeles overrepresentert i styrene, og det gjenstår mye for å få inn flere kvinner i styrearbeid.
MENNESKER SOM SALGSVARE
President i Norgesunionen Kirsti Guttormsen innledet til temaet med informasjon om tall for menneskehandel både nasjonalt og lokalt.
Foto: Johan Tønnevold
«Barn på vandring før og nå» av Terje Sandkjær, lokalhistoriker med svært god kunnskap om barnevandringene på Sørlandet på 1800-tallet. Barn ble før oppfattet som små voksne, og deltagelse i arbeidslivet ble sett på som læring for livet og «meningen» med livet. Han trakk paralleller med barn i dagens flyktningesituasjon.
Foto: Johan Tønnevold
«Mennesker som handelsvare, sett fra mitt ståsted» av Olav Lægdene, virksomhetsleder i Nadheim/Kirkens Bymisjon i Oslo. Han jobber med oppsøkende arbeid om prostitusjon på internett. Prostituerte annonserer på internett, drar til kunder rundt omkring i Norge og en del oppsøker også Sørlandet. Usikre tall i Norge og for lite fokus og ujevn kunnskap når det gjelder barn.
Foto: Johan Tønnevold
Biblioteksjef Brit Østerud presenterte "Litteratur om menneskehandel". Mennesker er ikke handelsvare, men det kan være vanskelig å sette grenser mellom arbeid og menneskehandel. Det er viktig med engasjement og tålmodighet over tid. Hun hadde også laget en utstilling av bøker om menneskehandel, skjønn- og faglitteratur etter 2010, samt en del rapporter rettet mot fagfolk.
Foto: Johan Tønnevold
Det ble vist en smakebit av fortellerteateret "Valgt det ..." om menneskehandel, med samtale etter forestillingen. Stykket er av og med Beathe Frostad og Astrid Elise Sæterøy, nedenfor er førstnevnte avbildet fra prøven på Grimstad kulturhus. Soroptimistene landet over skal nå markedsføre forestillingen for bestilling og visning, særlig i ungdomsmiljøer og for allmenn bevisstgjøring.
Foto: Johan Tønnevold
KVINNER I NÆRING OG POLITIKK
«Flere kvinner inn i politikken?». Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten, ledet debatten og ordføreren svarte på spørsmålet - Hva har gått galt i Grimstad, hvor alle viktige posisjoner innehas av menn? Bakgrunnsbildet, «Fant ingen kvinnelige ledere?» var oppslag i Grimstad Adressetidende like etter kommunevalget i 2015. Debattlederen oppsummerte med at Grimstad har et problem og har en stor mulighet til å få inn flere kvinnelige politikere i fremtiden.
F.v. varaordfører Per Svenningsen, ordfører Kjetil Glimsdal, Espen Egil Hansen, opposisjonsleder i fylkestinget Torunn Ostad og kommunestyrerepr. og tidligere ordfører i Tvedestrand May Britt Lunde.
Gjennom foredraget «Kvinne du kan og du tør!» oppfordret Siri Mathiesen, direktør i NHO Agder, kvinner til å være rause, fremsnakke hverandre og fortsette å møte opp, fatte beslutninger og forme fremtiden. Nøkkelen ligger i gjennomføringsevnen, som hun mener kvinner har i like stor grad som menn.
Siri Mathiesen (til høyre) i samtale med Guro Bulien.
«CV», et filmprosjekt av UiA-studenter viste tydelig at kvinner og menn blir oppfattet annerledes selv om de gjør akkurat det samme.
«Fra visjon til virkelighet». Fire næringslivskvinner fortalte om sine erfaringer i det lokale næringslivet etter at næringssjefen i Grimstad kommune hadde innledet med «Hva er Grimstad kommunes ambisjoner?». De har alle nå kommet godt i gang, men flere hadde opplevd forskjellsbehandling i oppstartsfasen på ulike vis fordi de var kvinner.
Fra venstre Gurine Seland (Reddal Fellespakkeri SA), Merete Nybro Berg (Meretes Atelier Lysthuset), næringssjef Bodil Slettebø, Elin Austad (Grimstad hudpleie- og aromaterapi), Anita Nicolaisen (Café Ibsen) og møteleder Kari Huvestad.